Tips om gezond zwanger te worden

Foliumzuur

Wij adviseren om 4 weken voordat je stopt met de anticonceptie te starten met het slikken van foliumzuur. Mocht je meteen zwanger worden, dan heb je voldoende foliumzuur in je lichaam. Het advies is om dit te blijven gebruiken tot en met de 10e week van de zwangerschap. Blijf het ook doorslikken als de zwangerschap wat langer op zich laat wachten. Het is in verschillende merken te verkrijgen bij de drogist of apotheek. Je kan er ook voor kiezen om een multivitamine voor zwangeren te nemen waar naast foliumzuur ook nog andere vitamines inzitten. Extra foliumzuur in je lichaam verkleint de kans met 70% dat je baby wordt geboren met een afwijkingen die wij een neurale buis defect noemen. Hieronder vallen bijvoorbeeld een hazenlip en open ruggetje.

Stoppen met roken

Roken of meeroken heeft een negatieve invloed op vruchtbaarheid. Als je rookt ben je veel minder vruchtbaar en heb je ongeveer 30% minder kans op een zwangerschap dan een niet-rokende vrouw. Dit geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.
Als je partner (mee)rookt beïnvloedt dit zijn vruchtbaarheid. De hoeveelheid zaadcellen en de kwaliteit ervan nemen af. De kans op een zwangerschap wordt hierdoor kleiner.

Wat is de invloed van roken op het (ongeboren) kind?

Roken verhoogt tijdens de zwangerschap:
– De kans op een miskraam;
– De kans op aangeboren afwijkingen;
– De kans op een lager geboortegewicht door slechtere werking van de placenta;
– De kans op overlijden van het (ongeboren) kind;
– De kans op astma;
– De kans op latere groei- en ontwikkelingsproblemen.

Wil je stoppen met roken maar lukt dit niet, vraag dan advies aan je verloskundige of huisarts of kijk op: www.rokeninfo.nl. Sommige zorgverzekeraars ondersteunen programma’s om te stoppen met roken.

Stoppen met alcohol

Alcoholgebruik van zowel de vrouw als van de man beïnvloed de kans om zwanger te worden. Als de man alcohol drinkt, komt dat namelijk in het sperma terecht. Dit kan schade aan de zaadcellen veroorzaken. Bij de vrouw kan de alcohol haar eicellen beschadigen. In dit geval kan de bevruchting moeilijker gaan, zelfs uitblijven of voor een miskraam zorgen.

Als je zwanger bent is alcohol schadelijk voor je ongeboren kind, omdat alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het ongeboren kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. Hierdoor kan het kind gehandicapt raken en zelf het Foetaal alcohol syndroom krijgen.
Dit kan al optreden bij een consumptie van minder dan 1 glas alcohol per dag.
zie www.alcoholenzwangerschap.nl of www.fasstichting.nl

Medicatie

Het kan zijn dat je medicatie gebruikt voor een bepaalde aandoening, ziekte of psychische klachten. Sommige medicijnen kunnen een negatieve invloed hebben op de vruchtbaarheid of op de ontwikkeling van je kindje. Dit geldt ook wanneer de man medicatie gebruikt. Mocht je medicijnen gebruiken of nodig hebben bespreek dan met je behandelend arts, huisarts of apotheek je kinderwens. Soms kun je stoppen met je medicatie, overstappen op een ander medicijn of hoeft alleen je dosis aangepast te worden. Neem de doosjes van de medicatie mee als je op kinderwens spreekuur komt zodat wij dit kunnen controleren.

Ondergewicht

Ondergewicht kan een negatieve invloed hebben op je vruchtbaarheid. Probeer voldoende en gezond te eten om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Soms is het lastig om aan te komen, je kan naar een diëtist gaan voor advies. Hier is geen verwijzing voor nodig.

Overgewicht

Als je overgewicht hebt, is het verstandig om af te vallen voordat je zwanger wordt. Een daling van 5% van je gewicht verhoogt al je kans op zwanger worden. Een gezond gewicht verhoogt de kans op een zwangerschap en verkleint tegelijkertijd de risico’s op complicaties. Als je het moeilijk vindt om af te vallen, kan een diëtist je hierbij helpen.

Vaginale douches

Gebruik geen vaginale douches als je zwanger probeert te worden. Het baarmoederhals-slijm helpt sperma namelijk richting de eicel te komen.