Vitamines

Het is het advies om alle pasgeboren baby’s vitamine K te geven. Dit is een vitamine die het eigen lichaam aanmaakt in de darmen. Deze zijn van een pasgeboren baby nog niet rijp genoeg om dit te kunnen. Vanaf een leeftijd van drie maanden kan de baby dit wel. Vitamine K is van belang bij bloedstolling. Een tekort kan ernstige bloedingen geven.

Vlak na de geboorte krijgt de baby druppeltjes vitamine K in zijn mondje van de verloskundige wat voldoende is voor de eerste week. Vanaf dag 8 zullen jullie dit de baby elke dag zelf moeten geven, tot een leeftijd van drie maanden. Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd.

Net als in de zwangerschap, heeft een moeder die borstvoeding geeft extra vitamine D nodig. Vanaf dag 8 hebben alle baby’s dit ook nodig. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Het is een vitamine die wel zelf aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. In de zwangerschap en borstvoedingsperiode heeft een vrouw meer nodig. Jonge kinderen in de groei tot en met 3 jaar hebben ook meer nodig.