Wat te regelen na geboorte

Na de geboorte komt er veel op jullie af, zo zijn er een aantal dingen die je na de geboorte van jullie kind moeten regelen. Hieronder de belangrijkste op een rij:

Geboorteaangifte

De baby moet zo snel mogelijk na de geboorte, maar uiterlijk binnen drie dagen aangegeven worden bij de gemeente waar hij of zij is geboren. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan verschuiven deze 3 dagen dus mee Voor deze aangifte dien je een afspraak te maken, dit kan online of telefonisch.

Kijk voor meer informatie bij aangeven kind in onze ABC.

Ziektenkostenverzerzekering

Nadat je bij de gemeente aangifte heb gedaan van de geboorte van jullie kind, kan je de baby ook aanmelden bij de zorgverzekeraar. De baby kan bijgeschreven worden op de polis van een van de ouders. Aanvullende verzekeringen die op deze polis staan kunnen ook voor de baby gelden, maar je kan de baby niet aanvullend verzekeren als de ouderpolis dit niet heeft. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd.

Kinderbijslag

Heb je je kind aangegeven bij de gemeente, dan krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die niet afhankelijk is van het inkomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.

Kindgebondenbudget

Kindgebonden budget is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Het bestaat naast de kinderbijslag. Je hoeft kindgebonden budget niet aan te vragen, je krijgt vanzelf bericht van de belastingdienst als je hier recht op hebt. Kindgebonden budget bestaat naast kinderbijslag.