Ontstaan van onze naam

Ontstaan van de naam vroedvrouwenpraktijk

Wij hebben een verloskundige praktijk in hoorn en omgeving opgericht. Toch hebben wij er bewust voor gekozen om onze verloskundigen praktijk: Vroedvrouwenpraktijk Pura Vida te noemen.

Vroedvrouw is een oude benaming voor het modernere woord ‘verloskundige’. Het betekent letterlijk wijze vrouw. In de vorige eeuw kozen steeds meer mannen voor dit beroep en is er voor gekozen om de titel verloskundige verder te gebruiken.
In verloskundige komt het woord ‘verlossen’ naar voren, wat voornamelijk staat voor het verlossen van de moeder bij de bevalling. Omdat voor ons het beroep veel breder is dan alleen de begeleiding bij de bevalling, het verlossen, vinden wij het gepaster om de benaming vroedvrouw te gebruiken. Wij willen naast geboortezorg, ook aandacht besteden aan het zwanger worden, anticonceptie, echografie, gezonde levensstijl, ouderschap en (op)voeding.

Onstaan van de naam Pura Vida

Pura Vida is een typische  Costa Ricaanse uitdrukking. Het wordt voornamelijk gebruikt om elkaar te groeten, het beste te wensen en te zeggen dat alles goed is, het leven is mooi.
De letterlijke vertaling is puur leven. Tevens staat het woord vida ook voor levensboom. De placenta waardoor het kindje de voeding en zuurstof krijgt, wordt ook wel levensboom genoemd. De aders op de placenta worden gezien als de wortels, de navelstreng als de boomstam en het kindje als de vrucht.
We zijn op het woord Pura Vida gekomen door een Costa Ricaans souvenir, namelijk een pen, met deze naam erop.