Bevalling

De bevalling
Bevallen is natuurlijk erg spannend! Hoe zal het gaan? Wanneer gaat het beginnen? Hoeveel pijn zal het doen? En zo zijn er nog vele vragen. Wij begeleiden je van begin tot eind; we staan voor intensieve en persoonlijke begeleiding.

Tijdens je zwangerschap bespreken we uitgebreid wat je kunt verwachten. Tussen de 32-36 weken plannen we een controle in om de bevalling uitgebreid te bespreken. We willen graag weten wat jij en je partner willen, zodat we de zorg daar zoveel mogelijk op kunnen afstemmen. Als je wilt kun je een geboorteplan maken met je wensen en verwachtingen. Deze kun je vinden op de website en geven wij je mee tijdens de zwangerschap.
Door je goed voor te bereiden en te weten wat je kunt verwachten, kun je je onzekerheid vaak wat verminderen. Samen zorgen we voor een zo goed mogelijk verloop van jouw bevalling.

Weeën
In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. Dit zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoeder die voor ontsluiting zorgen. Meestal beginnen ze nog onregelmatig, maar wanneer ze een regelmaat hebben rond de 3-5 minuten en 60 seconden duren, is dat een teken dat de bevalling door gaat zetten. Voorweeën komen in de laatste weken van de zwangerschap regelmatig voor, maar zetten geen bevalling in gang.
Een wee voelt meestal als een golfbeweging die door je buik en rug trekt. Het kenmerk van een wee is dat deze rustig op komt, naar een hoogtepunt gaat en daarna weer weg zakt. Buiten de weeën voel je geen pijn meer.

Vruchtwaterverlies
In 10% van de gevallen begint de bevalling door het breken van de vliezen. Hierbij verlies je vocht, variërend van kleine beetjes tot grote scheuten. Vruchtwater heeft de kleur van water, bitter lemon, als melk of rozig en er kunnen witte vlokjes in zitten.
In tegenstelling tot urine ruikt vruchtwater zoet. Als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, kun je altijd met ons bellen. Belangrijk is dat wanneer je vliezen gebroken zijn, je niet meer in bad gaat, geen tampons meer gebruikt en geen gemeenschap meer hebt.
Als het hoofdje van de baby is ingedaald, doe dan een kraamverband in je onderbroek en probeer wanneer het midden in de nacht is vooral nog wat slaap te pakken. De meeste bevallingen (80%) komen namelijk binnen 24 uur op gang, dus neem nog wat rust nu het nog kan.

Als het hoofdje van je baby tijdens de laatste controle nog niet was ingedaald en je vliezen breken, ga dan liggen en neem contact met ons op, ook ’s nachts.

Is het vruchtwater groen, geel of bruin, of twijfel je hierover neem dan altijd contact met ons op. Ook ’s nachts. Als het vruchtwater namelijk verkleurd is heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Dit noemen we ook wel meconium houdend vruchtwater. Vaak betekent dit dat de darmen van je kindje rijp zijn, maar soms kan het betekenen dat je kindje het op enig moment benauwd heeft gehad in je buik. We komen eerst het vruchtwater bij je thuis controleren en zullen bij meconium houdend vruchtwater naar het ziekenhuis gaan. Er is dan een reden dat je kindje extra in de gaten gehouden moet worden tijdens de bevalling.

Bloedverlies/slijmprop
Tegen het einde van de zwangerschap kun je wat roze, rood of bruinig bloederig slijm verliezen: dit wordt ook wel de slijmprop genoemd. Het verliezen van de slijmprop is een normaal verschijnsel in deze periode en is geen teken dat de bevalling is begonnen. Je hoeft hiervoor dan ook niet naar het spoednummer te bellen. Heb je helderrood bloedverlies en is het gelijk aan, of meer dan een normale menstruatie, dan moet je wel het spoednummer bellen.

Tips
Hoe bereid je je voor
http://dutchmidwife.com/docs/uploads/Hoe_bereid_je_je_voor.pdf
How to prepare for birth
http://dutchmidwife.com/docs/uploads/Voorbereiding-Engels_webversie.pdf
Hoe ga je om met pijn
http://dutchmidwife.com/docs/uploads/Hoe_ga_je_om_met_pijn.pdf
How do you deal with pain
http://dutchmidwife.com/docs/uploads/Pijn-Engels_printversie.pdf
Welke houding past bij jou
http://dutchmidwife.com/docs/uploads/Folder_Jouw_bevalling_Welke__houding_past_bij_jou__2013.pdf