Badbevalling

Het is ook mogelijk om in bad te bevallen. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. In onze praktijk hebben wij 3 baden die wij uitlenen aan cliënten die hier gebruik van willen maken, hiervoor vragen wij een vergoeding van 100euro omdat er een persoonsgebonden hoes overheen gaat.

Warm water werkt ontspannend. Geen wonder dat steeds meer vrouwen ervoor kiezen om te bevallen in bad. Het helpt de pijn van de weeën beter te verdragen. Daardoor kun je beter ontspannen en verloopt de bevalling over het algemeen soepeler en minder stressvol. Bovendien is het voor de baby een prettigere overgang van het warme vruchtwater naar het warme badwater dan naar de ‘koude buitenlucht’.

Pijnstilling
Vrouwen zijn vaak toch op zoek naar een vorm van pijnstilling bij de bevalling. De ruggenprik is een van de opties, maar bijvoorbeeld niet mogelijk bij een thuisbevalling. Een waterbevalling kan een natuurlijke manier zijn van pijnvermindering bij de bevalling.

De bevalling in bad zorgt ervoor dat je beter kunt ontspannen, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en de baby meer zuurstof krijgt. Tijdens en tussen de weeën door kun je in elke gewenste positie in het water gaan zitten. De overgang van warm vruchtwater naar warm badwater is voor de baby een stuk rustiger. Je ziet vaak dat de baby snel ontspant na de zware inspanning van de bevalling, want ook voor de baby is het hard werken.

Na de geboorte
De baby komt van het warme vruchtwater in mama’s buik in het warme bad water en gaat pas ademen als het boven water wordt gehaald. Zolang het onder water is krijgt het nog zuurstof via de navelstreng. Zodra je kindje boven water wordt gehaald en mondje in aanraking komt met de lucht, komt de ademhaling pas op gang, dat is een natuurlijke reflex.

Hygiëne
Is het wel hygiënisch zo’n badbevalling? Ja zeker! Elk bad wordt nadat het geretourneerd is grondig gereinigd en ontsmet. Je ontvangt bij het bad een plastic hoes die je dient te gebruiken in het bad. Deze hoes wordt na gebruik weggegooid.
Ook in het Dijklander ziekenhuis is het mogelijk om in bad te bevallen. Voor meer informatie kun je kijken op: Badbevalling (dijklander.nl)