Hoewel op voorhand niet te voorspellen is hoe je bevalling gaat verlopen, kan je je wel voorbereiden op wat er komen gaat:
- Ga op zoek naar informatie, in folders en in boeken. Ook op internet is veel informatie te vinden over de bevalling;
- Vraag ook eens aan moeders in je omgeving hoe zij hun bevalling hebben ervaren en niet te vergeten: stel ons vooral alle vragen die je hebt!
- Neem genoeg rust in de weken voorafgaand aan de bevalling;
- Volg voorlichtingsavonden;
- Volg een zwangerschapscursus;
- Maak een bevalplan met daarin je wensen: waar je wilt bevallen, wie bij je bevalling zijn en of je van medicinale pijnbestrijding gebruik wil maken (zie kopje geboorteplan)
- Ook vaders willen zich voorbereiden, kom samen met je partner naar de voorlichtingsavond en stel al je vragen die je hebt tijdens het spreekuur.
Kraampakket
Indien je aanvullend verzekerd bent ontvang je van je verzekering een kraampakket dat nodig zal zijn voor je bevalling en in de kraamweek. In dit kraampakket zitten kraammatjes, verbanden, alcohol, zeep, gaasjes, een navelklemmetje etc. Om het kraampakket te ontvangen meld je voor 20 weken bij je verzekeraar dat je zwanger bent. Informeer dan gelijk of het kraampakket in jouw verzekeringspakket zit.
Indien dit niet het geval is kun je het kraampakket zelf aanschaffen bij zorgwinkels, babyspeciaalzaken, drogisterijen etc. Vraag ons dan naar een uitzetlijst voor de bevalling, zodat je kunt checken of het pakket compleet is. Of kijk bij kraampakket in onze ABC lijst.
Klossen en ondersteek
Naast het kraampakket heb je nog een aantal andere hulpmiddelen nodig voor je bevalling en je kraamtijd. Vanaf dat je 37 weken zwanger bent, moet je bed voldoende hoog zijn. Hiervoor kan je klossen halen bij de zorgwinkel. Ook is het mogelijk om een apart bevalbed te laten komen. Een ondersteek en eventueel een ruggensteun kan je ook via de zorgwinkel verkrijgen. Deze hulpmiddelen kun je lenen via de Omring thuiszorgwinkel.
Bevaltas
Of je nu kiest voor een bevalling thuis of in het ziekenhuis, het is altijd handig om uiterlijk week 37 van je zwangerschap een tas klaar te hebben staan. Zo kun je op het moment dat het nodig is, die tas pakken en vertrekken zonder dat je je druk maakt of je alles wel hebt. Check hieronder wat je allemaal in zo’n vluchtkoffertje stopt.
Wat zit er allemaal is zo’n tas:
– Alle papieren van de verloskundige en/of gynaecoloog
– Ponsplaatje en/of verzekeringsbewijs
– Een of twee ‘shirts’ om in te bevallen
– Een of twee schone pyjama’s voor na de bevalling
– Sloffen of slippers
– Badjas of vest
– Genoeg ondergoed (grote onderbroek en voedingsbeha)
– Toiletspullen voor jezelf
– Makkelijke kleding voor als je naar huis gaat
– Fototoestel en telefoon + oplader(s)
– Altijd handig: iets te lezen, lippen-crème, 2 euro muntstuk voor rolstoel en geld voor de parkeerautomaat.
Voor de baby
– 2 setjes kleertjes voor de baby (romper met mouwen, broekje, truitje met lange mouwen, sokjes, mutsjes)
– Omslagdoek
– Jasje
– Maxicosi