Waar bevallen

Vanaf 37 weken kun je onder onze begeleiding bevallen als er op voorhand geen medische indicatie is. We gaan tijdens de zwangerschap met je bespreken of je thuis of in het ziekenhuis (poliklinisch) wilt bevallen. Misschien heb je een duidelijke voorkeur voor thuis of het ziekenhuis, misschien ben je van plan pas tijdens de bevalling te beslissen. Waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis, maakt ons niet uit, in beide gevallen zullen wij je bevalling begeleiden.
Belangrijk is dat je daar bevalt waar je je het meeste op je gemak voelt, dan verloopt de bevalling over het algemeen het beste. Voor de een is dat thuis, maar voor de ander is dat in een ziekenhuis. Dit wil niet zeggen dat er op het laatste moment niets meer kan veranderen. De beslissing om thuis te blijven of naar het ziekenhuis kan ook nog tijdens de bevalling.
Als er tijdens de zwangerschap een medische indicatie is, moet je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een klinisch verloskundige of een gynaecoloog.
Ook tijden de bevalling kan er een medische reden ontstaan waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet of, als je al in het ziekenhuis bent, we de zorg dan overdragen. Dat betekent dat wij de bevalling niet meer begeleiden. Wel kunnen wij na een overdracht bij jullie blijven om te coachen en het proces in de gaten te houden.

Thuis
Het Nederlandse verloskundig systeem van zorg thuis (24 uur per dag, 7 dagen in de week) is uniek in de wereld en wordt mede mogelijk gemaakt door onze goede samenwerking met de kraamverzorgsters en de gynaecologen.
Het grote voordeel van thuis bevallen is dat je in je eigen omgeving bent. Hierdoor hebben jij en je partner meer controle over de bevalling: je bepaalt zelf de omstandigheden waarin je wilt bevallen en bent in een vertrouwde omgeving (je eigen badkamer, wc, slaapkamer etc). Je hoeft na afloop van de bevalling nergens naar toe en alle rommel van de bevalling wordt voor je opgeruimd.

Een nadeel van thuis bevallen kan zijn dat je tijdens de bevalling alsnog naar het ziekenhuis moet, omdat er een medische reden is ontstaan. Dit kan natuurlijk een flinke tegenvaller zijn. Gelukkig zijn wij opgeleid om deze complicaties tijdig te voorzien en daarnaar te handelen. Wij gaan in principe altijd met je mee naar het ziekenhuis mochten zich complicaties voordoen om de overdracht aan de gynaecoloog zo soepel mogelijk te laten verlopen. Mocht je het prettig vinden of is de bevalling al ver gevorderd, dan zullen we in het ziekenhuis bij jullie blijven totdat jullie kindje is geboren.
Een thuisbevalling is niet minder veilig voor de baby en de moeder dan een poliklinische bevalling, dit blijkt uit een groot onderzoek onder 500.000 Nederlandse vrouwen.

Ziekenhuis
Je kunt ook kiezen voor een poliklinische bevalling: een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van je eigen verloskundige.
Ook een poliklinische bevalling begint thuis. We zullen je altijd eerst thuis bezoeken om te beoordelen of je bevalling begonnen is en goed vordert. Je hoeft dus niet alleen naar het ziekenhuis. Het moment om naar het ziekenhuis te gaan staat niet vast. In overleg met jullie zal de verloskundige een plan maken wanneer het tijd is om naar het ziekenhuis te gaan. Je eigen wensen zijn daarin erg belangrijk. Geef dit dus altijd aan! In principe gaan jij en je partner met eigen vervoer richting het ziekenhuis en de verloskundige volgt met haar eigen auto. Bij aankomst in het ziekenhuis gaan jullie met de verloskundige naar de verloskamers.
Een voordeel van de poliklinische bevalling is dat de vrouwen die hier voor kiezen, zich vaak veiliger voelen in het ziekenhuis. Zoals we al eerder schreven, is je veilig voelen een belangrijke voorwaarde voor een goed verloop van je bevalling. Ook kan een poliklinische bevalling fijn zijn als je erg klein woont, of als er andere omstandigheden zijn waardoor je niet thuis kunt of wilt bevallen. Een ander voordeel van poliklinisch bevallen is dat je niet meer naar het ziekenhuis hoeft te worden vervoerd als de hulp van de gynaecoloog nodig blijkt te zijn.
Het is niet zo dat de gynaecoloog bij een poliklinische bevalling eerder beschikbaar is dan bij een thuisbevalling, mochten er complicaties optreden. De gynaecoloog moet in beide gevallen gebeld worden en naar de verloskamer komen, soms vanaf thuis.
Na de bevalling mag je met je kindje weer naar huis. Meestal is dit na ongeveer 2 uur, als je gewassen bent of hebt gedoucht, wat gegeten hebt en je even wat bijgekomen bent van de bevalling.