Borstvoeding

De eerste dagen na de geboorte van de baby produceren de borsten colostrum. Dat is de eerste melk, die wat dikker en vetter is. Deze eerste melk zit vol met antistoffen die voor de baby belangrijk zijn. Ook is deze melk heel energierijk. Ook al krijgt de baby niet veel melk binnen, voor de meeste baby’s is dit wel voldoende.

Na 3-5 dagen komt de productie van de ‘gewone’ melk op gang. Veel vrouwen voelen dan stuwing in hun borsten. Ze zijn dan groter en kunnen ook pijnlijk en hard aanvoelen. De baby kan moeite hebben met aanhappen aan de op spanning staande borst. Meestal zakt de stuwing na een dag weer af. De melkproductie is dan goed op gang. De baby zal zelf aangeven wanneer hij voldoende heeft gedronken: wanneer hij tevreden is na de voeding, rustig slaapt, zich op tijd weer meldt, alert is als hij wakker is en goede plasluiers produceert, wordt hij goed gevoed.
In de eerste week zal de kraamverzorgster de baby regelmatig wegen. Nadat zij haar tijd met jullie heeft afgesloten, wordt de groei van de baby bij het consultatiebureau vervolgd. Tussendoor houden jullie zelf je kindje in de gaten: een tevreden kindje doet het goed.

Als je werk en borstvoeding wil combineren, is het verstandig om op tijd te beginnen met kolven en de baby te wennen aan het drinken uit een fles. Niet elke baby wil even gemakkelijk uit dezelfde fles drinken; een fles is maatwerk. Soms is het nodig verschillende merken te proberen voordat je een fles hebt gevonden waar je baby tevreden mee is.

Tips
www.borstvoeding.nl
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
www.lalecheleague.nl
www.nvlborstvoeding.nl
www.moedermelknetwerk.nl

Kolfapparaat
Een kolf kan in sommige situaties bij borstvoeding een nuttige hulpmiddel zijn. Dit kan zijn als je kind niet effectief aan de borst kan drinken of als je door werk of studie een deel van de tijd van je kind gescheiden bent.
Wie zich verdiept in het kolven, ontdekt dat er een groot aantal verschillende kolfapparaten te koop of te huur zijn. Laat je goed informeren door ons of een lacatatiekundige voordat je een kolfapparaat aanschaft.

Waarop let je als je een kolf kiest?
Alle vrouwen, de drinktechnieken van de kindjes, de borsten maar ook de aanmaak van melk zijn verschillend. Zo is het lastig om te beslissen welke kolf je moet kiezen.
Als je een kolfapparaat kiest, kijk dan naar de volgende punten:

  • Moet je de melkproductie nog op gang brengen of de melkproductie verhogen?
  • Wil je handmatig of elektrisch kolven?
  • Wil je een kolf die makkelijk is om te bedienen?
  • Vind je de geluidsniveau van de kolf belangrijk?
  • Wil je een kolf met verschillende instellingen?
  • Wil je alleen enkelzijdig of soms ook dubbelzijdig kolven?

Kolven met de hand
Er zijn tegenwoordig veel hulpmiddelen te koop maar het is ook zeker mogelijk om zonder apparaat te kolven. Voor sommige vrouwen is het kolven met de eigen hand net zo doeltreffend als met een kolfapparaat. Sommige vrouwen kolven hun borsten zo helemaal ‘leeg’, andere doen het om de toeschietreflex te stimuleren of om de laatste druppels eruit te masseren. Ook als je het maar zelden kolft, kan het goed zijn om deze techniek onder de knie te hebben. Je kunt het vragen aan de ons of de kraamverzorgende.

Elektrische kolf
Handkolven zijn over het algemeen prima geschikt voor vrouwen bij wie het geven van borstvoeding gemakkelijk gaat en die zo nu en dan willen kolven. Met een handkolf kolven vraagt enige handigheid en ervaring. Een elektrische kolf kan juist weer prettig zijn als je de melkproductie echt flink moet verhogen of langere tijd wilt gaan kolven als je bijvoorbeeld weer aan het werkt gaat. Ook kun je een apparaat huren bij verschillende instanties. De huur van een kolfapparaat wordt soms door je zorgverzekeraar vergoed als je een aanvullend pakket hebt.
De handkolven maar ook de elektrische kolven zijn verkrijgbaar in verschillende merken en prijsklassen. Een goede kolf lijkt misschien veel geld te kosten, maar is uiteindelijk goedkoper dan de aanschaf van kunstmatige zuigelingenvoeding.

Hoe ‘goed’ een kolf zijn werk doet, hangt af van een aantal aspecten:

  • Je fysieke en psychische gesteldheid, je verwachtingen, houdingen en eventuele ervaringen.
  • Het soort kolf.
  • Het moment dat je kolft: aan het begin van de borstvoedingperiode als de melkproductie nog op gang moet komen of als je al een goede productie hebt.
  • De omstandigheden waaronder je kolft, zoals hoe lang, hoe vaak en waar je kolft.
  • De begeleiding en informatie die je krijgt.

Kolven gaat zeker in het begin niet vanzelf. Je melk moet zich gaan aanmaken en dit heeft tijd nodig. Zeker in het begin kolf je vaak maar een bodempje moedermelk af, wat op dat moment meestal voldoende is voor de voedingsbehoefte van je kind.

Borstvoedingscursus
Om goed voorbereid te zijn op de borstvoedingsperiode is het verstandig om naar de borstvoedinginformatieavond te gaan. Opgeven kan via de GGD: www.ggdhollandsnoorden.nl/opvoeden-opgroeien/cursussen/zwangerschap-en-bevalling/informatiebijeenkomst-borstvoeding.aspx