Wat te regelen na de geboorte?

Na de geboorte komt er veel op jullie af, zo zijn er een aantal dingen die je na de geboorte van jullie kind moeten regelen. Hieronder de belangrijkste op een rij

Geboorteaangifte
De baby moet zo snel mogelijk na de geboorte, maar uiterlijk binnen drie dagen aangegeven worden bij de gemeente waar hij of zij is geboren. Zit er een weekend of feestdag tussen, dan verschuiven deze 3 dagen dus mee Voor deze aangifte dien je een afspraak te maken, dit kan online of telefonisch.
Ziektenkostenverzerzekering
Nadat je bij de gemeente aangifte heb gedaan van de geboorte van jullie kind, kan je de baby ook aanmelden bij de zorgverzekeraar. De baby kan bijgeschreven worden op de polis van een van de ouders. Aanvullende verzekeringen die op deze polis staan kunnen ook voor de baby gelden, maar je kan de baby niet aanvullend verzekeren als de ouderpolis dit niet heeft. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd.

Gezag
komt nog tekst

Kinderbijslag
Heb je je kind aangegeven bij de gemeente, dan krijg je vanzelf de aanvraagformulieren voor de kinderbijslag thuisgestuurd. Kinderbijslag is een bijdrage van de overheid die niet afhankelijk is van het inkomen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) keert de kinderbijslag uit. De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van de leeftijd van je kind.
Kindgebondenbudget
Kindgebonden budget is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Het bestaat naast de kinderbijslag. Je hoeft kindgebonden budget niet aan te vragen, je krijgt vanzelf bericht van de belastingdienst als je hier recht op hebt. Kindgebonden budget bestaat naast kinderbijslag.

Vitamine’s
Het is het advies om alle pasgeboren baby’s vitamine K te geven. Dit is een vitamine die het eigen lichaam aanmaakt in de darmen. Deze zijn van een pasgeboren baby nog niet rijp genoeg om dit te kunnen. Vanaf een leeftijd van drie maanden kan de baby dit wel. Vitamine K is van belang bij bloedstolling. Een tekort kan ernstige bloedingen geven.

Vlak na de geboorte krijgt de baby druppeltjes vitamine K in zijn mondje van de verloskundige wat voldoende is voor de eerste week. Vanaf dag 8 zullen jullie dit de baby elke dag zelf moeten geven, tot een leeftijd van drie maanden. Aan kunstvoeding is vitamine K toegevoegd.
Net als in de zwangerschap, heeft een moeder die borstvoeding geeft extra vitamine D nodig. Vanaf dag 8 hebben alle baby’s dit ook nodig. Vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Het is een vitamine die wel zelf aanmaken in de huid onder invloed van zonlicht. In de zwangerschap en borstvoedingsperiode heeft een vrouw meer nodig. Jonge kinderen in de groei tot en met 3 jaar hebben ook meer nodig.