Voeding en leefstijl
Nu je zwanger bent is het belangrijk extra te letten op je leefstijl. Gezonde voeding, niet roken en geen alcohol/drugs gebruiken zijn belangrijk voor jou en je kindje.
Ook is het goed om extra foliumzuur te gebruiken, als je hiermee nog niet bent begonnen. raden wij aan om dit vanaf nu te doen
Er doen veel verhalen de rondte over wat je wel en niet mag eten als je zwanger bent. Soms lijkt het wel of je helemaal niks meer mag. De kans dat je daadwerkelijk een listeria of toxoplasmose infectie oploopt, is heel erg klein. Maar om alle risico’s te beperken is het advies om goed op te letten. Eten voor twee is niet nodig, maar lijnen is ook niet verstandig omdat er dan kans is op tekorten aan voedingsstoffen.
Hieronder geven we aan wat je in de zwangerschap wat je wel mag nemen en wat je beter kan laten staan.

Wat wel

 • Foliumzuur heb je nodig om de vroege ontwikkeling van je baby te ondersteunen. Het advies is om de eerste 10 weken van je zwangerschap 0,5 mg foliumzuur per dag te slikken. Het draagt namelijk bij aan de vorming van het zenuwstelsel. Het verkleint de kans met 70 % op neurale-buisdefecten zoals een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Vrouwen die eerder een kind met een neurale-buisdefect hebben gehad, wordt geadviseerd om 5 mg te slikken. Dit zelfde geld voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling..
 • Drinken
  Drink voldoende (liefst 2 liter) om je vochtbalans op peil te houden. Wanneer je misselijk bent en af en toe moet overgeven is het vooral belangrijk om te blijven drinken.
 • Vis
  Vis is erg gezond, ook voor zwangere vrouwen. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van ongeboren baby’s. Ook voor de ontwikkeling van het afweersysteem is het goed om vis te eten. Het is niet verstandig om overmatig vis te eten. En eet het liefst zo vers mogelijke vis.
 • Vegetarisch
  Tijdens de zwangerschap kun je gerust vegetarisch blijven eten. Let er wel op dat je voldoende B-vitaminen en ijzer binnenkrijgt. Eet voldoende volkoren brood, granen, peulvruchten, zuivelproducten, eieren en kant-en-klare vleesvervangers zoals ei, tofu, tempé of noten.
 • Vitamine D
  Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te kunnen nemen en is belangrijk voor de botvorming van moeder en kind. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van het afweersysteem. Het advies is om elke dag 10 microgram vitamine D te slikken.
 • Multivitamine
  Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is het niet nodig om extra vitamine preparaten te nemen, behalve vitamine D en foliumzuur. Een goede keus is in ieder geval een preparaat die speciaal bestemd is voor zwangere vrouwen. controleer bij een multivitaminepreparaat de dosering van foliumzuur en vitamine D. Als er voldoende in zit hoef je die niet apart te slikken.

Wat niet

 • Rauw vlees/groenten
  Eet geen rauw vlees of producten waarin rauw vlees is verwerkt. En was rauwe groenten en fruit goed. Hierin kan namelijk de parasiet tocoplasma gondii zitten. Hierdoor kan je toxoplasmose krijgen en dit kan tijdens de zwangerschap afwijkingen aan de ongeboren baby veroorzaken. Vleesproducten die je beter kunt laten staan zijn o.a. filet americain, ossenworst, rosbief, carpaccio en rode biefstuk.
 • Leverproducten
  Lever bevat veel vitamine A. Als je teveel vitamine A binnenkrijgt uit dierlijke producten of supplementen, bestaat de kans dat dit schade geeft aan het ongeboren kind. Er wordt dan ook geadviseerd om geen lever te eten en niet meer dan één maal per dag een product waar lever in is verwerkt (leverworst, smeerworst of paté).
 • Rauwe melk/kazen
  Drink geen rauwe melk en eet geen kazen die van rauwe melk (‘au lait cru’) gemaakt zijn. In rauwe melk kan de listeriabacterie voorkomen, waar het ongeboren kind ziek van kan worden en waar je een miskraam van kan krijgen. In de Nederlandse supermarkten zijn de meeste kazen van gepasteuriseerde melk gemaakt, maar ben je op de markt of in het buitenland, wees dan voorzichtig.
 • Cafeïne
  De World Health Organisation adviseert zwangere vrouwen om niet meer dan 300 milligram cafeïne per dag te consumeren. Deze hoeveelheid cafeïne zit in koffie (2 kopjes per dag) en zwarte thee (3-4 kopjes per dag). Bepaalde frisdranken en energiedrankjes bevatten ook cafeïne. Omdat energiedrankjes een zeer hoge concentratie bevatten raden wij het drinken hiervan af.
 • Alcohol
  Alcohol is een giftige stof, die via de placenta naar je baby gaat. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte, een kind met een laag geboortegewicht en geestelijke en lichamelijke aandoeningen bij je kind.
  Vanaf welke hoeveelheid het drinken van alcohol schade kan geven is nog onbekend, wel is bekend dat alcohol soms al in kleine hoeveelheden schadelijk kan zijn. Om deze reden adviseren wij je helemaal geen alcohol te drinken. www.alcoholenzwangerschap.nl
 • Vis is gezond, maar neem geen:
  – roofvissen, zoals zwaardvis, tonijn en koningsmakreel. Tonijn uit blik kan wel.
  – rauwe vis of schaal- en schelpdieren, zoals oesters. Gekookte en gebakken mosselen mag weer wel.
  – Voorverpakte, koud gerookte vis. Deze ligt vaak al (te) lang in de verpakking op de consument te wachten.
 • Afvallen/lijnen/diëten
  Lijnen als je zwanger bent is geen goed idee. De kans bestaat dan dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en er kunnen giftige afvalstoffen bij vrijkomen. Natuurlijk zul je aan gaan komen (gemiddeld 10-15 kilo), maar wanneer je regelmatig sport en er op let dat je gezond blijft eten, blijft het meestal beperkt.
 • Kattenbak en tuinieren
  Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het van belang handschoenen te dragen (of het door je partner te laten doen).
  In de ontlasting van katten kan een parasiet zitten die de ziekte toxoplasmose veroorzaakt. Deze kan schadelijk zijn voor de baby.
  Deze parasiet kan ook zitten in rauwe groentes en rauw vlees.
  Was je groente dus extra goed en eet alleen goed gegaard vlees.