Wat moet je regelen

Zodra je ontdekt dat je zwanger bent, komen er heel wat praktische zaken op je af. Op controle bij de verloskundige of echoscopist, kraamzorg regelen, je werkgever op de hoogte brengen, verzekering, verlofregelingen; de lijst lijkt wel eindeloos. Hieronder vind je een lijstje van alle praktische zaken die je moet regelen. Je kunt ook op onderstaande website kijken:
https://deverloskundige.nl/zwangerschap/tekstpagina/16/wat-te-regelen/

Huisarts en apotheek
Het is belangrijk om aan je huisarts en apotheek door te geven dat je zwanger bent. Wanneer je met klachten bij de huisarts komt kan deze er rekening mee houden dat je zwanger bent. Dit kan erg belangrijk zijn bij het stellen van juiste diagnoses en het voorschrijven van medicatie. Ook de apotheek zal in hun systeem vermelden dat je zwanger bent. Wanneer je zwanger bent mag je namelijk niet elk soort medicijn gebruiken. Kijk voor meer informatie onder gezond zwanger.

Verzekering
Komt nog tekst

Moeders voor Moeders
Je kunt je zwangerschapsgeluk delen!

Zwangere vrouwen maken in de eerste vier maanden het zwangerschapshormoon hCG aan. Een groot deel van dit hormoon verdwijnt uit het lichaam via de urine. Moeders voor moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen tijdens de eerste 16 weken van hun zwangerschap. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Hiervan worden geneesmiddelen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen zwanger te worden.
Ongeveer 1 op de 6 paren heeft te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Een vruchtbaarheidsbehandeling kan voor hen de kans op zwangerschap aanzienlijk doen toenemen.

Wat kun je doen?
Je kunt je aanmelden bij Moeders voor moeders. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Aanmelden kan via 0800-0228070 of via de website www.moedersvoormoeders.nl

Kraamzorg
Kraamzorg moet je over het algemeen al vroeg in je zwangerschap regelen. Wij adviseren je voor de 16e week aan te melden voor kraamzorg. Het is het beste om dit te regelen nadat je een goede termijnecho hebt gehad en je exacte uitgerekende datum weet.
Als je aangemeld bent, heb je recht op hulp van een kraamverzorgster tijdens de bevalling en de week daarna. Aanmelden kun je rechtstreeks bij het kraambureau wat jullie voorkeur heeft of via je zorgverzekeraar. Voor ons maakt het in principe niet uit waar jij je aanmeldt voor kraamzorg. Kijk voor meer informatie over wat kraamzorg inhoudt op de websites van de verschillende kraamorganisaties.
www.kraamzus.nl
www.dekraamvogel.nl
www.omringkraamzorg.nl
www.kraamburo10.nl

20 weken echo
Komt nog tekst

Kraampakket
komt nog tekst

Erkennen van het kind
Een man die getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft met de moeder van het kind, is wettelijk automatisch de vader.
Als jullie niet getrouwd zijn, ben je als vader niet automatisch de officiële vader van het kind. Het is dan verstandig om al voor de geboorte je kind te erkennen bij de gemeente. Hiervoor moeten jullie samen naar het gemeentehuis. Ook duo ouderparen kunnen het kindje al in de zwangerschap erkennen.
Wij raden aan om de erkenning rond de 25 weken te regelen. Door de erkenning ben je als vader of duo moeder nog geen wettelijke vertegenwoordiger van het kind. Daarvoor moet je eerst het ouderlijk gezag aanvragen. Dit gebeurt na de geboorte.

Kinkhoestvaccinatie
Komt nog tekst

Zwangerschapscursus
Oriënteer je in het begin van je zwangerschap alvast op zwangerschapscursussen. Opgeven voor een cursus is meestal tussen 15 en 20 weken. De meeste cursussen starten tussen 20 en 25 weken. Sommige cursussen of activiteiten (zoals yoga en zwemmen) kunnen al vanaf het begin van de zwangerschap.
Het volgen van een cursus is niet verplicht, maar is wel een goede manier om je voor te bereiden op de geboorte van je kindje. Daarom raden we het iedereen aan, zeker als je voor de eerste keer gaat bevallen. Kijk voor de mogelijkheden onder links op onze website, of stel je vragen aan ons. Info avond bevallen en borstvoeding

Zwangerschapsverlof
Als werkende moeder heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Officieel heb je recht op 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum en minimaal 10 weken na de bevalling. Je bent niet verplicht om meteen bij je werkgever te melden dat je zwanger bent. Maar geef wel ruim van tevoren aan wanneer je uitgerekend bent, zodat er rekening gehouden kan worden met je controles, je werkhouding en dat er op tijd vervanging geregeld kan worden. Je kan van ons een zwangerschapsverklaring krijgen na je termijnecho.

Vaderschapsverlof
Komt nog tekst

Kinderopvang
Begin in je zwangerschap al met nadenken over kinderopvang. Heb je opvang nodig? Ga jij (en/of je partner) minder werken? Gaan jullie gebruik maken van ouderschapsverlof? Gaat een van de grootouders oppassen? Mogelijkheden genoeg.
Heb je voor één of meer dagen in de week kinderopvang nodig, oriënteer je dan op de mogelijkheden en informeer naar de geschikte termijn om jullie kindje aan te melden. Vaak zijn er wachtlijsten en is het nodig om je in de zwangerschap al aan te melden. Vraag ook andere (aanstaande) ouders in de buurt naar hun ervaringen.